This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Heljda – ukusna i zdrava

5.0
54321

heljda

Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.

Ova biljka izvorno potiče iz Azije.

Od 10 do 13 stoljeća heljda se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a kasnije u Ameriku.

Heljda je sada najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji.

Također se široko koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po krepe – palačinkama od heljdinog brašna.

Iako se može pomisliti da je heljda žitarica, to nije točno.

Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti,  botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke.

Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu.

Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva.

Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.

Također se koristi brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata.

Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.

Od heljdinog brašna se prave palačinke koje su prava poslastica!

Ljekovita svojstva heljde

Nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:

  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • bogata je flavonoidima, posebice rutinom
  • smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
  • otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
  • ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka

Recepti

Debele palačinke od heljdinog brašna

palačinke

Sastojci

  • 1 ½ čaše buttermilka (može se zamijeniti mješavinom jogurta i mlijeka ili kiselim mlijekom)
  • 3 jušne žlice rastopljenog maslaca
  • 6 jušnih žlica heljdinog brašna
  • 6 jušnih žlica bijelog brašna
  • 1 čajna žlica šećera ili agava sirupa
  • ½ čajne žlice sode bikarbone
  • ½ čajne žlice praška za pecivo
  • maslo/ulje za pečenje palačinaka

Priprema

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – buttermilk i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 45 minuta (a najbolje je da odstoji preko noći).

Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslaca ili ulja. Kada se maslac otopi, sa žlicom stavite tijesto tako, da oblikujete palačinku dijametrom 8-10 cm. Pecite nekoliko minuta, dok ne dobije smeđu boju, zatim prevrnite i pecite na drugoj strani.

Palačinke prelite sa javorovim sirupom ili namažite pekmezom.

Tanke palačinke od heljdinog brašna bez glutena
Sastojci

  • 100g heljdinog brašna
  • 100g rižinog brašna
  • 25 g šećera
  • ½ čajne žlice sode bikarbone
  • ½ čajne žlice soli
  • 25 g maslaca
  • 350 ml mlijeka ili vode

Priprema

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – mlijeko i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće, kao i obično tijesto za palačinke).
Pecite kao i obične palačinke. Poslužite sa medom ili javorovim sirupom.

Mršavimo s heljdom: Zdrava i 100% učinkovita dijeta bez gladovanja – za 10 dana 7 kg manje!

Heljda je vrlo zdrava i korisna namirnica, koju bi itekako trebali uključiti u svoju prehranu? Odavno je dokazano njeno ljekovito djelovanje za brojne zdravstvene tegobe.

Budući da poboljšava pamćenje, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Čaj od heljdinog cvijeta ima ljekovito djelovanje na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvjetova heljde liječi aterosklerozu krvnih žila.

Heljda ublažava posljedice zračenja i kemoterapije i pretjeranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog tlaka i probavnih problema.

Ne sadrži gluten, heljda nije žitarica.

Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma. Isprobala sam je. Učinkovitost 100%. Bez ikakvog gladovanja, garantiram Vam!

Dijeta s heljdom:

U usporedbi s žitaricama, heljda je niskokalorična namirnica (nije žitarica), koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, željeza, magnezija, kalija, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P.

Ponovit ću da je heljda dijetalni proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.

Dijeta se drži 14 dana.

Nakon 2 tjedna držanja ove dijete možete izgubiti od 7 do 10 kilograma (ja sam izgubila 6 kilograma), a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i crijeva.

Recept za pripremanje heljde:
Prije svega, nabavite heljdu.

Navečer, zrno zaliti kipućom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Pokušajte s jednom, pa ćete regulirati prema svom apetitu.

Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati). Ujutro je spremna za uporabu.

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, umaka i soli (jedino može soja sos). Tijekom dana popiti 1l kefira (ne više od 1% -1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litre dnevno. Uz vodu sam pila i zeleni čaj. Dozvoljena je i kava, ali ne više od 2 šalice dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok imate 4 sata prije spavanja.

Tijekom dana možete uzimati voće i povrće (jabuka, naranča, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, žlicu meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokula, prokulica, grašak… Bez soli i drugih začina.

Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebali imati osjećaj gladi.

Još jedna napomena: kad završite dijetu, nemojte se odmah vagati, pričekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: