This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Čičak ima  neugledni korijen iz kog se rađa divan cvijet.

Mnogima taj korijen ide čak i na živce jer se lijepi na odeću, pa ga čupaju bacaju ili najčešće  ne gladaju.  Čičak potiče iz Azije, ali je rasprostranjen i po Severnoj Americi i Evropi. Možete ga  naći na neobrađenim poljima, uz puteve, potoke i rijeke.

Ljekovita svojstva čička prepoznata su za mnoge bolesti i tegobe: upale usne šupljine, za smirenje kašlja, kod otečenih limfnih žlijezda na vratu, za stvaranje bijelih krvnih zrnaca, pri podsticanju apetita i bolju probavu, za bolji rad bešike i bubrega, za dezinfekciju kože. On djeeluje protivotrovno i dezinfikuje cijeli organizam. Liječi sve vrste čireva, skrofula, gihta, zastarijelih reumatskih bolesti, vodenih bolesti i kod trovanja živom. On je vrlo dobar borac protiv svih osipa, bolesti usne šupljine, ranica, lišajeva, ekcema, gnojnih rana ali i kod upale želudca, i protiv bolne reume. Ljudi ga od davnina koriste gotovo za sve vrste što spolja[njih što unutrašnjih oboljenja a dobar je i za rast te obnavljanje kose. Svijedočanstva o ljekovitom čičku govore samo najbolje, Mnogima je pomogao a svi dijelovi ovog korijena su ljekoviti, od sijemena do cvijeta.

Kod kuće možete napraviti nekoliko pripravaka od čička koji će pomoći vašem zdravlju:

Čaj od čička se sprema tako da usitnjeni korijen prelijete kipućom vodom i ostavite da se lagano kuva 3 minute. Kada je skuhan, čaj ostavite 10-15 minuta da odstoji. Pijte ga zaslađenog medom nekoliko puta dnevno ili ga koristite za obloge.

Ulje od čička napravite tako da sviježi korijen prelijete čistim alkoholom i ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 15-ak dana. U miješavinu dodajte maslinovo ulje, te sve ostavite prekriveno gazom da stoji još 4 nedelje. Alkohol će s vremenom ispariti, te smijesu nakon toga procijedite i čuvajte na hladnom mijestu.

Čičak možete koristiti i kao losion za kosu. Svijež korijen prelijte kipućom vodom i kuhajte 10-ak minuta. Nakon kuhanja dodajte jabukovo sirće i isiječen crni luk. Ostavite tako da odstoji cijeli dan, a kasnije procijedite. Ovaj losion nanesite na glavu i pustite da stoji sat vremena, nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte do tada dok je potrebno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: