This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Pomoću ovog recepta možete smanjiti obim struka za centimetar dnevno.

Hren

HREN

Zahvaljujući ovom receptu, žene su smanjivale dnevno obim struka za 1 cm. Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid, tvrdi dr Stefanovska.

Glavni sastojci ovog recepta su sveži hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, pa ćemo se kratko osvrnuti na hren.
O renu

Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korijena i ljutog ukusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U ishrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.

Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana je i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čoveku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za varenje tako što stimulira lučenje želudačnih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren podstiče i rad jetre, rad srca i cirkulaciju, a odličan je diuretik i pomaže kod reumatizma.

Kako sačuvati svjež korijen?

Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se blagovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.

Ako imate veći korijen, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.

Ako želite da vam rendani hren ostane svijež i nakon tri nedelje, pomiješajte ga sa kašičicom šećera i četiri kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u frižideru do tri nedelje.

Recept za melem za mršavljenje dr Stefanovske

Sastojci:

125 g hrena

3 neprskana limuna

3 kašike meda

Postupak:

Izmiksajte 125 grama rena.

Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomiješajte sa izmiksanim hrenom.

U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmiješajte.

Čuvajte ovu zdravu miješavinu u zatvorenoj teglici u frižideru.

Uzimajte po jednu malu kašiku dva puta dnevno uz obroke.

Uzimajte ovu miješavinu s hrenom tokom tri nedelje i gledajte kako se obim struka smanjuje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: