This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Yoga twistovi

 

Yoga twistovi – otključajte svoju dugovječnost i mekoću kralježnice

 

 

 

 

Neaktivnost i krivo držanje može ozbiljno smanjiti raspon kretanja kralježnice, oslabiti mišiće koji je podržavaju, a kralješci i diskovi se pritišću.

 

To blokira i glavne struje kisika, krvi i prane (vitalne životne energije) te živčane struje koje prolaze kroz kralježnicu.

 

U ovom slučaju pomoći vam mogu yoga twistovi.

 

Yoga položaji uvijanja tijela u stranu („twistovi“) vrlo su cijenjeni položaji za zdravlje kralježnice i njenu elastičnost.

 

Neki od njih spadaju u položaje „Fontane mladosti“ – onih koji podmlađuju duh i tijelo.

Twistova u yogi ima u svim varijacijama, od stojećih, sjedećih, ležećih do inverzija. 

 

Svima je zajedničko pažljivo i postepeno ulaženje i izlaženje iz položaja, specifično korištenje daha i pažnje, te brojne zajedničke dobrobiti.

 

Određeni položaji se koriste kroz početak yoga prakse kao zagrijavanje, drugi za balans nakon intenzivnih prijetklona prema naprijed i savijanja unatrag.

 

Često se koriste na kraju sata prije dubokog opuštanja kako bi se oslobodile bilo koje tenzije nastale za vrijeme prakse.

 

Dobrobiti yoga  twistova

 

Twistovi blago pomiču kralježnicu i tako oslobađaju kralješke i diskove da bolje rade, istovremeno izravnavajući kralježnicu.

 

Potiču bolji protok krvi i kisika, a posebno oslobađaju napetost iz srednjeg dijela kralježnice. To utječe i na sve živce koji idu iz kralježnice u druge dijelove tijela.

 

Pomiču rebra i jačaju mišiće grudnog koša, što je dobro za puni potencijal disanja.

 

Imaju iznimno dobar utjecaj na unutrašnje organe, probavu i crijeva. Potiču bolji rad probavne vatre a jetra, slezena, žuč, želudac, bubrezi i gušterača imat će velike koristi od ovih položaja.

 

Oni pomažu njihovoj prirodnoj masaži, boljem izlučivanju otpadnih tvari iz tijela, smanjuju nadutost i probavni nemir.

 

Odlični su u eliminaciji dubokih napetosti unutar tijela. Dižu razinu energije kada se osjećamo umorno i oslobađaju emocionalni stres.

 

Poznati twistovi

 

Parivrtta Trikonasana: Položaj okrenutog trokuta pomaže otkloniti napetost i pronaći unutarnju ravnotežu i mir, razvija osjećaj za koordinaciju, ravnotežu i izdržljivost a donosi gipkost i snagu.

 

Trikonasana ima terapeutsko djelovanje kod tjeskobe, a fizički proteže cijelo tijelo, stimulira rad unutarnjih organa i probavu te potiče bolji protok krvi u glavu.

 

 

 

 

Parivrtta-parshvakonasana: Položaj okrenutog bočnog protezanja daje elastičnost kralježnici i zglobovima kuka. Proteže noge, otvara grudni koš i ramena te jača koncentraciju i izdržljivost. Video

Ardha Matsyendrasana: Položaj Gospodara riba koristi čitavom živčanom sustavu i unutarnjim organima, povećava pritok krvi prema kralješcima i blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

 

Proteže ramena, kukove i vrat te izdužuje kralježnicu. Terapeutski djeluje kod astme, podiže razinu energije kod umora, ublažava menstrualne tegobe, išijas i bolove u leđima. Video

Bharadvajasana: Kroz položaj mudraca Bharadvaje kralježnica je u jakoj rotaciji, gdje su elastičnost i druge dobrobiti prinesene cijelom tijelu, kao što je sve povezano s kralježnicom.

 

Poboljšava držanje vrata, terapeutski pomaže kod sindroma karpalnog tunela i otklanja stres. Video

Dharmasana: Otvara kukove, proteže slabinske mišiće (psoas) koji povezuju zdjelicu s kralježnicom, pomaže osloboditi išijas i križobolju, masira unutarnje organe i proteže mišiće vrata.

Makarasana: Krokodilsko protezanje je jedan od zasigurno najugodnijih opuštajućih položaja na leđima. Otpušta napetost i blokade iz područja ramena i kukova, proteže bočne strane tijela. Video

Restorative Yoga: Položaj koji donosi duboki odmor i otpuštanje napetosti. Dok se vi odmarate na jastucima ili dekama, tijelo pokreće dah, lagano se otpušta napetost iz zdjelice i kukova te potiče blaga masaža unutarnjih organa.

 

 

 

 

Kroz sve položaje „twistova“ potrebno je osvijestiti izduženje kralježnice iz baze tijela i potpunu rotaciju kralježnice, počevši od njenog korijena iz kojeg se treba što bolje izvući, nadalje protezanje i rotaciju sredine kralježnice, pa gornjeg dijela vratne kralježnice.

 

Pažljivo i polako ulazite i izlazite iz položaja, a dok ste u njima usmjerite pažnju i dah kroz solarni pleksus ili kralježnicu. Tako ćete potaknuti bolji protok kisika, krvi i prane kroz te dijelove tijela.

Područje solarnog pleksusa zovemo našim drugim mozgom, preko kojeg primamo energije drugih osoba u naš život a sve fizičke kretnje tijela polaze iz ovog središta.

 

„Twistovi“ posebno djeluju na područje energetskog centra treće čakre „Manipure“. Glavne značajke ove čakre su moć i ekspanzija.

 

Njen dobar rad razvija volju i entuzijazam, donosi snagu, duhovnu mudrost i pravednost.

Ako ste često ljuti, napeti ili bez životne radosti, osjećate blokiranost i sl. „twistovi“ su odlični položaji za povratak bolje energije i rasterećenja uma od raznog stresa.

preuzeto Alternativa za vas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: