This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Kofeinom protiv raka kože

 

Kafa, ili, bolje rečeno, kofein, mogao bi da postane novo oružje u borbi protiv raka kože koji nastaje usljed ultravioletnih sunčevih zraka. Istraživači sa univerziteta „Ratgers“ iz Nju Džerzija ustanovili su da upotreba losiona koji sadrži kofein ili sličan sastojak koga ima u zelenom čaju, smanjuju za više od 50 odsto rizik od nastajanja raka kože.

Ovi naučnici su izložili 90 laboratorijskih miševa bez dlake prekomjernom uticaju UV zraka dva puta dnevno, u toku 20 dana. Zatim su miševi bili podjeljeni u tri grupe. Jednoj grupi je na kožu nanošen rastvor koji sadrži kofein, drugoj grupi rastvor sa sastojkom iz zelenog čaja, a treću grupu nisu liječili.
S tako velikom dozom UV zraka svi miševi su dobili rak kože, ali broj oboljelih se u prvoj grupi smanjio za 72 odsto, a u drugoj za 66 odsto – objašnjava prof. dr Alan Konej, šef istraživačkog tima. – Za razliku od krema za sunčanje za zaštitnim faktorom koje štite kožu tako što upijaju UV zrake, kofein djeluje direktno na ćelije. Izgleda da blokira genetske promjene u ćelijama koje inače izazivaju UV zraci. Izgleda da kofein djeluje selektivno, samo na oboljele ćelije, ne i na zdrave. Ako se ovo otkriće potvrdi u kliničkim uslovima, znači da smo otkrili novi metod za prevenciju nastajanja raka kože.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: