This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Neko voće je bolje od drugog

Neko voće je bolje od drugog

Vladimir Tanacković 

 

 

 

Svi znamo da je zdravo jesti voće, ali novo istraživanje tvrdi da je određeno voće bolje od drugog, a da voćni sok nije dobra zamena za sveže voće.

Skorašnje studije su otkrile da jedenje raznovrsnog voća, nezavisno od količine, smanjuje šansu za oboljevanje od dijabetesa tipa 2. Ovo je navelo istraživače da se zapitaju može li određeno voće imati bolji efekat od drugog voća.

Koristeći rezultate tri velike studije, istraživači su pratili ishranu i napredak bolesti u periodu od 12 godina kod više od 185,000 ljudi, od kojih je 12,198 razvilo dijabetes tipa 2.

Na ovaj način došli su do zaključka da određeno voće – jagode, pomorandže, breskve, šljive, kajsije – ne povećava rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, dok grožđe, jabuke i grejprfut smanjuju rizik. Najzdravije voće, prema ovom istraživanju, jeste borovnica.

Ako je jedete jednom do tri puta mesečno, rizik će biti manji za 11 odsto, a ako je jedete pet puta mesečno, rizik se smanjuje čak za 26 odsto. Ako sveže voće zamenite sokom, rizik se značajno povećava.

 

 

 

– Ako povećate unos borovnice, jabuka i grožđa, učinićete sebi dobro, ali voće neće učuniti čudo. Veoma je bitno da živite zdravim životom – kaže dr Ki San, profesor medicine na Harvardu i autor ove studije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: