This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Najbolja hrana u julu

 

Vjerovatno ne postoji mjesec u godini u kome je sezonska hrana zdrava i ukusna kao u julu. U ovom mjesecu možemo da uživamo u najsočnijem ljetnom voću, ali u u osvježavajućem svježem povrću.

breskva

BRESKVE: Zašto ih volimo?

Jedna breskva srednje veličine pored dobrog ukusa donijeće našem organizmu puno vlakana, vitamine C i A. Vitamin A pomaže našem organizmu da održi balans tečnosti tokom dugih ljetnih dana, a vitamin C čini čuda za imuni sistem kožu, pogotovo u ljetnom periodu kada je ona često izložena agresivnim sunčevim zracima.

Kako najbolje da uživamo u breskvama?

Priroda nam je sama obezbijedila najbolji ukus breskve pa je zato najljepše, ali i najzdravije, jesti je svježu. Ukoliko ipak želite da budete kreativni možete da ih probate u sangriji, ali i da ih grulujete i prelijete kuglom sladoleda od vanile i cimetom.

NEKTARINE: Zašto ih volimo?

Baš kao i njena bliska ali dlakavija rođaka breskva, i nektarina je puna vlakana, vitamina A i C, a sa druge strane nivo kalorija u ovom voću je izuzetno nizak.

Kako najbolje da uživamo u njima?

Iako su i one najbolje u onakve kako ih je priroda stvorila, bogat ukus nektarine, daje nam mogućnost da se istaknemo u kulinarskim sposobnostima, pa se od njih može praviti svašta, od neobičnog preliva za meso, do pekmeza ili slatkog.

PARADAJZ: Zašto ga volimo?

Jedna porcija paradajza daje vam dozu vitamina C koja je jednaka jednoj trećini dnevnih potreba čovjeka, a ovom količinom paradajza obezbjeđujemo i istu toliku dozu vitamina A. Ovo povrće bogato je i vitaminima B6, E i K, a sadrži i vlakna. Paradajz sadrži i likopen, moćni antioksidans koji pomaže u borbi sa nekim vrstama kanceram ali i sa kardiovaskularnim zdravljem.

Kako najbolje da uživamo u njemu?

Kada uberete svjež paradajz, mogućnosti su neograničene. Od njega možete praviti sok, sos ili supu, dodati ga kuvanim jelima, jesti na sendvičima ili kao salatu. Bilo kako da odlučite da pojedete paradajz, budite sigurni da vam neće škoditi.

KUKURUZ: Zašto ga volimo?

Kukuruz je prebogat vlaknima i prepun vode. U njemu ima i dosta vitamina C, pa jedan klip sadrži deset odsto ukupne količine ovog vitamina koja vam je u toku dana potrebna.

Kako najbolje da uživamo u njemu?

Na žalost mnogih tortilja čips i naćosi se ne računaju! Umjesto toga, jednostavno ga obarite i posolite, ili ga bacite na roštiljsku rešetku i kad se ispeče dodajte u sezonsku miješanu salatu po vašem izboru.

LUBENICA: Zašto je volimo?

Dok temperatura raste, kriška sočne lubenice, koje je prepuna vode, obezbijediće vam da ostanete hidrirani. S obzirom da je 92 odsto lubenice voda, ona ima vrlo malo kalorija, a pomoći će vam da se npunite tečnošću. Ona takođe sadrži vitamine A i C, a unjoj ima i likodena i beta karotena.

Kako najbolje da uživamo u njoj?

Probajte osvježavajuću ljetnu salatu od lubenice, feta sira i nane ili napravite ukusan voćni ražnjić i prelijte ga mješavinom nane i meda.

Leave a comment